Τύποι ενεργειακών εστιών, πού ταιριάζει η καθεμία

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν - 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν #18321 από Asteris
Ξεκινάμε να διαχωρίζουμε κάποια θέματα από την γενική ενότητα των ενεργειακών τζακιών, διότι εκείνο το θέμα γιγαντώνεται και είναι πλέον δύσκολο σε νέους χρήστες να βρούνε εύκολα τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Όποιος έχει κάποια απορία σχετικά με τον τύπο του τζακιού που πρέπει να βάλει, ας ποστάρει εδώ, με τουλάχιστον μία φωτογραφία της υπάρχουσας εστίας του, συν όσες περισσότερες πληροφορίες έχει (διαστάσεις, τύπος καμινάδας κλπ).
Last edit: 11 Χρόνια 5 Μήνες πριν by KERBEROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": jnet, pantelis1973

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #18322 από Asteris
Κασέτα, αγγλιστί Insert (σκέψου τις TDK, τι σχήμα είχαν) είναι η τετράγωνη που μπαίνει όπως είναι σε εστία πυρότουβλου. Συνήθως έχουν ανεμιστήρες, εισαγωγή αέρα στην κάτω μπροστινή μεριά, εξωτερικό θερμοθάλαμο γύρω από την εστία και έξοδο αέρα στην πάνω μπροστινή μεριά της κασέτας. Επίσης έχουν και εξόδους αέρα στην πάνω μεριά, από τις οποίες μπορείς να τραβήξεις αεραγωγούς στις πάνω περσίδες, ή άλλα κοντινά σημεία, διότι τα σχετικά μικρά ανεμιστηράκια δεν επιτρέπουν μεγάλες αποστάσεις ή δυνατές ροές.

Προτιμώνται σε αντικατάσταση υπάρχουσας μαντεμένιας ανοιχτής εστίας, σαν πρόσθετη σε πυροτούβλινη εστία, όταν δεν επιθυμούμε να πειραχτεί σχεδόν καθόλου η υπάρχουσα εξωτερική επένδυση. Αν η καμινάδα είναι κλασική χτιστή, ή αμιάντου, περνάμε από μέσα στρογγυλή ανοξείδωτη, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή. Συνήθως η κασέτα μπαίνει χωρίς να πειράξουμε καθόλου την φούσκα της εστίας, δουλεύουμε από μέσα από την υπάρχουσα εστία και στο τέλος γλυστράμε μέσα την κασέτα και κάνουμε την σύνδεση με την καμινάδα. Τυχόν κενά που μένουν γύρω από την κασέτα, κλείνουν με πρόσθετα μάρμαρα-πέτρες.







Οι άλλες που έχουν σκεπή, δεν είναι κασέτες, είναι κλασικές εστίες, στα αγγλικά Foyers. Απαιτούν κλειστή μονωμένη κατασκευή από πάνω τους, συνήθως γυψοσανίδα με πετροβάμβακα, στο πάνω μέρος της οποίας βάζουμε περσίδα για έξοδο του αέρα και αντίστοιχη είσοδο στον χώρο κάτω από την εστία.




Τοποθετούνται σε περιπτώσεις αντικατάστασης υπάρχουσας μαντεμένιας ανοιχτής εστίας με υπάρχουσα φούσκα από γυψοσανίδα, όπου ανοίγει το μπροστά μέρος, γίνεται μόνωση-συνδέσεις και ξανακλείνει. Επίσης μπορεί να μπει και σαν νέα τοποθέτηση, είτε όταν απαιτείται το ελάχιστο δυνατό κόστος, είτε όταν θέλουμε απλότητα, διότι μπορεί να δουλέψει χωρίς καθόλου βεντιλατέρ, μόνο με παθητική ροή αέρα και να ζεστάνει άνετα 60-100τμ χώρου. Αρκετά διαδεδομένη πλέον στην Ευρώπη η τοποθέτησή τους και σαν κάδρα σε τοίχους γυψοσανίδας, μόνο η πρόσοψη είναι εμφανής.






Υπάρχουν και τα ολοκληρωμένα συστήματα τζακιών, τα οποία είναι μια κλασική εστία, με πόδια, θερμοθάλαμο, δυνατό βεντιλατέρ από κάτω, αεραγωγούς από πάνω, διπλή πόρτα (και ανοιγόμενη και συρόμενη πάνω-κάτω), τα οποία οι ιταλοί τα ονομάζουν Monoblocco (μονοκόμματο θα το λέγαμε εμείς). Δυστυχώς αν και είναι τα πιό ολοκληρωμένα και έτοιμα για χρήση, απαιτούν σχεδόν γκρέμισμα του παλιού τζακιού για να μπουν, οπότε συνήθως μπαίνουν ως νέες κατασκευές και όχι σε μετατροπές. Προτιμώνται ως ολοκληρωμένες έτοιμες λύσεις, όπου δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία από την πλευρά του εγκαταστάτη, απλά τοποθετούνται στην θέση τους, συνδέονται στην καμινάδα και χτίζονται γύρω-γύρω με την διακόσμηση που επιθυμούμε.



Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": pantelis1973, mastoras

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #18328 από gyrismata
Καλησπέρα σε όλους!

Ανήκω και γω στην πολυπαθή ομάδα των ανενημέρωτων καταναλωτών που είχα την τύχη μέσα από ψάξιμο στα τυφλά να πέσω πάνω στο forum αυτό και να ενημερωθώ υπεύθυνα για το κεφάλαιο τζάκι. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί αν έκανα την αναζήτηση πέρυσι δεν θα είχα αυτήν τη δυνατότητα και μοιραία θα έπεφτα στα δίχτυα των απανταχού αετονύχηδων που, με λύσσα και μένος και το κυριότερο χωρίς επιχειρήματα, προσπαθούν να σου πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. (Κλασσική περίπτωση ενός <<επαγγελματία>> του χώρου που μόλις του ανέφερα ότι θέλω να αγοράσω το Invicta από το Leroy Merlin εμμέσως πλην σαφώς μου είπε ότι αυτοί κοροιδεύουν τον κόσμο και ότι τα τζάκια είναι όλα κινέζικα.Μιλάμε δηλαδή για ατράνταχτα επιχειρήματα ενός <<τζακά με 30 χρόνια εμπειρία>> που ούτε καν τα έχει δει τα invicta.)Συγχωρέστε μου το ύφος και το πλατίασμα αλλά 15 μέρες που ψάχνομαι έχω ακούσει απίθανα πράγματα και έχω αγανακτήσει ο χριστιανός.Δυστυχώς λόγω φόρτου εργασίας δεν είχα το χρόνο να διαβάσω όλο το νήμα (έχω διαβάσει τις 50 πρώτες σελίδες).Κάποια πράγματα τεχνικής φύσεως ομολογώ πως όσες φορές και να τα διάβασα αδυνατώ να τα κατανοήσω πλήρως. Ας μπω όμως στο κυρίως θέμα.
Το σπίτι μου βρίσκεται στην Σκύρο (νησί απέναντι από την Εύβοια). Η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι στους 6-7 βαθμούς, όμως λόγω της υψηλής υγρασίας (>95%) το αίσθημα ψύχους είναι γύρω στο 0. Η καύσιμη ύλη εδώ είναι 95% πεύκο και 5% ελιά με πολύ υψηλά ποσοστά υγρασίας δυστυχώς. Το σπίτι μου είναι γύρω στα 35-40 τετραγωνικά ενώ το ταβάνι είναι περίπου στα 3,5 μέτρα.Η καμινάδα από το ταβάνι εώς το τέρμα είναι περίπου 2,5 μέτρα.Ο χώρος είναι ενιαίος τραπεζοσαλόνι και 2 κρεβατοκάμαρες.Πέρυσι έβαλα και καινούρια κουφώματα Europa.Γενικά εξοπλίζω το σπίτι σιγά σιγά μπας και κάνω κάνα μωρό όντας 33 χρονών πλέον Έχω επισυνάψει και τις αντίστοιχες φωτογραφίες.
Όσον αφορά το τζάκι τώρα.Είναι εστία ανοικτού τύπου με πυρότουβλα , το χειμώνα πρέπαι να αφήνω ένα παραθυράκι ανοικτό για να μην καπνίζει και δεν έχει καθαριστεί ποτέ η καμινάδα (βέβαια τα τελευταία 2 χρόνια που μένω εδώ δεν έκανα και βαριά χρήση). Οι διαστάσεις του είναι Μήκος ανοίγματος=72,Χαμηλότερο ύψος=38 Βάθος=62.Δεν θε με πείραζε να γκρεμίσω το τζάκι, βέβαια θα προτιμούσα να το απέφευγα, αλλά αν μου πείτε ότι είναι μονόδρομος θα το κάνω. Μετά από τις 50 σελίδες που διάβασα θα ήθελα να εγκαταστήσω ένα foyer invicta μάλλον σαν του κύριου Asteris (αν μπορούσατε να μου προτείνετε συγκεκριμένο μοντέλο με τον κωδικό του για τις ανάγκες του σπιτιού μου) αλλά οποιαδήποτε άλλη γνώμη ευπρόσδεκτη.
Τώρα τίθεται και το θέμα της εγκατάστασης...Ο <<καλύτερος>> μάστορας του νησιού θέλει 500 ευρώ μεροκάματο και τα υλικά δικά μου αλλά όταν του ανέφερα κάτι για θερμοθάλαμο άλλαξε την κουβέντα γιατί προφανώς ήταν άγνωστη λέξη για αυτόν. Μία άλλη εταιρία από την Αθήνα μου ζήτησε 1000 ευρώ μόνο για την εγκατάσταση...Το worst case σενάριο για μένα είναι και ένα κάρο λεφτά να δώσω και σωστή δουλειά να μην γίνει. Ειλικρινά προτιμώ να δώσω στον κύριο Asteris τα λεφτά να έρθει Σκύρο να πάρω και 2 εργάτες με 50 ευρώ μεροκάματο και να τους λέει τι να κάνουν και τα υλικά δικά μου φυσικά.

Αυτό που ζητάω (από τον κύριο Asteris κυρίως που έχει ανάγει το θέμα τζάκι στην σωστή του διάσταση και θαυμάζω την οξύνειά του) είναι το εξής, εφόσον υπάρχει ο χρόνος και η καλή διάθεση φυσικά.
Επειδή εγώ δεν τα παίρνω και πολύ τα κατασκευαστικά (είσοδοι-έξοδοι αέρα,εναλλάκτης θερμότητας,μονώσεις,τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ούτω καθεξής) θα μπορούσατε να συντάξετε έναν απλό και ολοκληρωμένο οδηγό "δια ναυτιλομένους" από το άλφα εώς το ωμέγα προσαρμοσμένο στα δεδομένα που σας έδωσα έτσι ώστε εάν αναγκαστώ να υποκύψω και να πάρω έναν ντόπιο μάστορα να του πω επακριβώς τι θέλω να κάνει και με ποια υλικά.
Αν πρέπει να δώσω 2000 για κασέτα και εγκατάσταση μήπως είναι το ίδιο οικονομικά με το γκρέμισμα και εγκατάσταση foyer; Δεν υπάρχει συναισθηματικό θέμα με το γκρέμισμα απλα θέλω αν κάνω κάτι να έχει διάρκεια και απόδοση και αν υπάρχει μικρή διαφορά στην τιμή να το προτιμήσω...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποια καλοπροαίρετη παραίνεση και παρέμβαση.

Μανώλης

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #18337 από Asteris
Αφού δεν υπάρχει συναισθηματικός δεσμός με το τζάκι, κάνεις το εξής. Γκρέμισμα την εστία και μέχρι πάνω. Άνοιγμα τρύπας για να παίρνει αέρα καύσης στο πίσω μέρος Φ100. Τοποθέτηση Invicta Selenic 6769-00 και ανοξείδωτης καμινάδας μέχρι πάνω, στο καπέλο. Ντύσιμο της εστίας γύρω-γύρω με γυψοσανίδα μέχρι πάνω σε όποιο σχέδιο θες (δες πχ πως το έκανε ο SRT1979 στην φωτό



Πάνω στην γυψοσανίδα, κάνεις περσίδα 60χ20 εκατοστά για να βγαίνει ο αέρας. Για 40τμ, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, θα σκάσετε έτσι κι αλλιώς.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gyrismata

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #18340 από gyrismata

Asteris έγραψε: Αφού δεν υπάρχει συναισθηματικός δεσμός με το τζάκι, κάνεις το εξής. Γκρέμισμα την εστία και μέχρι πάνω. Άνοιγμα τρύπας για να παίρνει αέρα καύσης στο πίσω μέρος Φ100. Τοποθέτηση Invicta Selenic 6769-00 και ανοξείδωτης καμινάδας μέχρι πάνω, στο καπέλο. Ντύσιμο της εστίας γύρω-γύρω με γυψοσανίδα μέχρι πάνω σε όποιο σχέδιο θες (δες πχ πως το έκανε ο SRT1979 στην φωτό



Πάνω στην γυψοσανίδα, κάνεις περσίδα 60χ20 εκατοστά για να βγαίνει ο αέρας. Για 40τμ, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, θα σκάσετε έτσι κι αλλιώς.


Συγνώμη κύριε Αστέρη αν σε έχω ζαλίσει αλλά αν τελικά επιλέξω να βάλω κασέτα ανάμεσα στις παρακάτω δύο ποια θα μου σύστηνες;

1.LA NORDICA 70 VENTILATO
2.Insert 700 Wide Vision Turbo

Αυτό που με ενδιαφέρει εκτός από την απόδοση είναι και η διάρκεια.Ποια θα αντέξει περισσότερο πιστεύεις σύμφωνα με την εμπειρία σου...
Η τιμή και στις δύο είναι στα 1000 ευρώ περίπου...

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 8 Μήνες πριν #18341 από Asteris
Την Nordica θα βάλεις. Είναι αποδοτικότερη μεταξύ των δύο. Και για 40τμ θα καίει σχεδόν ρελαντί, δεν έχει ανάγκη.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": gyrismata

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.107 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ