Re:Πρόβλημα με τζάκι Χυτήρια Μισαηλίδη

Περισσότερα
3 Χρόνια 6 Μήνες πριν #170687 από arxontisp
Το δοκίμασα μεγαλώνοντας τις περσίδες και η θερμοκρασία που έφτασε στις πάνω περσίδες ήταν 60. Άρα μάλλον χαμηλή θερμοκρασία, οπότε κι αν ακόμα το μονώσω μάλλον δεν θα καταφέρω και πολλά. Να πάω σε κασέτα; Έχω δει την edilkamin ecostar v σε πολύ καλή τιμή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 6 Μήνες πριν #170689 από arxontisp
Συγγνώμη αν σας κούρασα. Μια τελευταία ερώτηση. Εκτός από τη μόνωση της φούσκας και με δεδομένη τη χαμηλή απόδοση του τζακιού, αν βάλω και καμινάδα αερόθερμο θα κερδίσω σε απόδοση; Θέλω να κάνω μια τελευταία προσπάθεια μήπως και το σώσω και γλυτώσω και τη γκρίνια της συζύγου!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 6 Μήνες πριν #170690 από dimlyk
σημασια δεν εχει μονο η θερμοκρασια αλλα και η ροη του αερα
και στην τελικη αν και ποσο ζεσταινει τον χωρο σου
με ενα εναλλακτη καμιναδας ενα μικρο κερδος το εχεις αλλα μην περιμενεις θαυματα


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": arxontisp

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 5 Μήνες πριν - 3 Χρόνια 5 Μήνες πριν #170733 από dryianni

arxontisp έγραψε: Καλημέρα. Ακολουθώντας τις συμβουλές που βρήκα στο forum βελτίωσα το τζάκι που αναφέρω, χωρίς να γκρεμίσω (δημιουργία περσίδων στο κάτω και πάνω μέρος, κόλληση υαλοκόρδονου στην πόρτα, σωλήνα στο σταχτοδοχείο με πατέντα για απευθείας αέρα καύσης κλπ.). Το τζάκι είναι το Τ-80 ίσιο με συρόμενη πόρτα με θερμοθάλαμο από γυψοσανίδα. Το φοβερό είναι ότι όταν έκανα τις τρύπες για τις γυψοσανίδες, ανακάλυψα ότι η γυψοσανίδα είναι απλή και από μέσα δεν έχει καμία μόνωση. Η απόδοση του τζακιού είναι μηδαμινή. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν αξίζει να ξηλώσω τη γυψοσανίδα και να κάνω σωστή μόνωση και αν θα δουλέψει σωστά το τζάκι ή να το ξηλώσω τελείως και να αγοράσω ένα καινούριο. Σας ευχαριστώ!

Καλησπέρα σε όλους.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

1) Ο βαθμός απόδοσης μιας μονάδας παραγωγής θερμότητας (εν προκειμένω το υπό συζήτηση τζάκι) δηλώνει το ποσοστό πραγματικής αποδιδόμενης ενέργειας επί του ποσού ενέργειας που καταναλώνεται.
Αν δηλαδή στο τζάκι αυτό, που έχει 60% απόδοση, καίγονται εντός 1 ώρας 4 κιλά οξιάς με υγρασία έως 25%, τότε αυτό αποδίδει (συνολικά από ακτινοβολία και συναγωγή):
4 kg x 5,4661 kw/kg x 60% =
21,8644 kw/h x 60% = 13,11864 kw/h.
2) Γενικά, η θερμότητα υπολογίζεται σε kw/h (ή kcal/h ή kj/h) και όχι σε °C ή kg/m3 του θερμαινόμενου αερα που εκτονώνονται από μια περσίδα.

Από τα 1) και 2) συμπεραίνουμε ότι όλες οι μονάδες παραγωγής θερμότητας που η ονομαστική τους ισχύς καλύπτει τις απαιτήσεις θέρμανσης του χωρου που καλούνται να θερμάνουν παράγουν επαρκή για το σκοπό αυτό θερμότητα. .. Η διαφορά τους έγκειται στο με πόση ποσότητά καυσίμου θα το καταφέρουν. Στην προκειμένη περίπτωση το υπό συζήτηση τζάκι χρειάζεται 66,67% περισσότερη της ονομαστικής ισχύος θερμική ισχύ από ξύλα για να αποδόσει θερμότητα στην ονομαστική ισχύ του.

3) Ένα σΰστημα θέρμανσης είναι τέτοιο ("σΰστημα", δηλαδή) όταν εκτός από τη μονάδα παραγωγής θερμότητας στη διαδικασία απόδοσης της παραγόμενης θερμότητας συμμετέχουν δίκτυο διανομής και τερματική/κές μονάδα/δες εκπομπής.
Εδώ, όπου το θερμαντικό μέσο είναι ο αέρας, το τζάκι είναι η μονάδα παραγωγής, ο θερμοθάλαμος το δίκτυο διανομής και η/οι περσίδα/περσίδες εκτόνωσης η/οι τερματική/κές μονάδα/δες εκπομπής.

4) 90% των περιπτώσεων χαμηλά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης οφείλονται σε συνδυασμό χαμηλής θερμοκρασίας παραγόμενου θερμαντικου μέσου και θερμικών απωλειών στο δικτυο διανομής.

5) Όσα kg ξύλου και να τοποθετησει κανείς σε μια μεταλλική εστία τζακιου κλειστού θαλάμου, η θερμοκρασία καύσης του ξυλου είναι ιδια. Άρα, σε συνέχεια του 2), συμπεραίνουμε πως η εκλυόμενη από την καυση θερμοκρασία της φλόγας που ζεσταίνει την "επιφάνεια εναλλαγης" του τζακιού (όπου "επιφάνεια"=τοιχώματα και "εναλλαγή"= μετατροπή της φλόγας -φωτεινή- σε θερμική ενέργεια) είναι ίδια είτε καίγονται μέσα 4 kg είτε 1 kg, δηλαδη περίπου 250 °C.
Αν τώρα εντός του θαλάμου καύσης ("κλΐβανος") καίγεται η ποσότητα ξύλου που απαιτείται για την παραγωγή θερμότητας ίσης με την ονομαστική ισχύ του τζακιού (βλ. συμπέρασμα από 1) και 2)), τότε η επιφάνεια εναλλαγής (τοιχώματα) παραλαμβάνει θερμοκρασία περιπου 250 °C.μείον το ποσοστό της φωτεινής ενέργειας που εκλύεται απ' ευθείας στο χώρο μέσω του τζαμιού του τζακιού (μεταδοση θερμότητας με ακτινοβολία),
Επειδή δεν έχουμε περαιτέρω στοιχεία από τον κατασκευαστή για τη θερμότητα (θερμική ισχύ) που αποδιδεται από το τζάμι (ακτινοβολια) -η συγκεκριμένη πληροφορία γίνεται υποχρεωτική στην Ε.Ε. από το 2022- ας κάνουμε αποδεκτό ότι η θερμοκρασία αυτή είναι 200 °C.

6) Η θερμοκρασία του.θερμαντικού μέσου (αέρας) που θα εκλυθεί στο δίκτυο διανομής (θερμοθάλαμος) εξαρτάται από τη θερμική αντίσταση R της επιφάνειάς εναλλαγης (τοιχώματα τζακιού). Η τιμή αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη του συντελεστή θερμικής μετάβασης ή θερμοπερατότητας U (U =1/R) και καθορίζεται από τη σχέση R=d/λ, όπου d το πάχος του υλικού (χάλυβας τοιχωμάτων τζακιού) σε m και λ ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας του υλικού.
Αν υποθέσουμε πως το πάχος του τοιχώματος είναι 5 'mm (0,005 m) , τότε σύμφωνα και με το συντελεστή λ του χάλυβα η θερμική αντίσταση επι των 200°C που παραλαμβάνονται στην εσωτερική πλευρά του τοιχώματος είναι αμελητέα. Συνεπώς, πρακτικά η θερμοκρασία που εκλύεται από το τζάκι στο θερμοθάλαμο είναι σχεδόν 200 °C.

Για να καταλήγουν οι 200 βαθμοί σε 60 στην περσίδα εκτόνωσης σημαίνει πως πέρα από τις απώλειες της θέρμανσης του αέρα του θερμοθαλάμου, που σύμφωνα με το συντελεστη θερμοπερατότητας U του ατμοσφαιρικου αερα όγκου -θεωρητικά- 1 m3 κατεβάζει τη θερμοκρασία κατά περίπου 20-25% (εξαρτάται από το ποσοστό υγρασίας του αέρα), σημαίνει πως υπάρχουν απώλειες άνω του 25% μιας σωστής μονωτικης κατασκευής θερμοθαλάμου.

Συμπέρασμα (για παραγωγή θερμοτητας στην ονομαστική ισχύ, δηλαδή επιπλέον 2/3 ξύλου απο τα βάσει θερμογονου δύναμης απαιτούμενα).

Α) Για θερμοκρασία 90°C στην περσίδα εκτόνωσης χρειάζεται μόνωση 5 cm πετροβάμβακα πυκνοτητας τουλάχιστον 50 kgr/m3.
Β) Για 100 °C , 7 cm
Γ) Για 120 °C 10 cm ή 7 cm πυκνότητας 100 kg/m3

Επειδή δεν είμαι μηχανικός και οι υπολογισμοί έχουν γίνει πρόχειρα και χωρίς "χαρτί και μολύβι", τη σωστή λύση θα δώσει μηχανικός (πολιτικός, κατά προτίμηση), που θα κάνει τη σχετική μελέτη.
Με αυτή μου την ανάλυση προσπάθησα απλά μέσω επαναφοράς γνώσης που όλοι έχουμε από τη φυσική του Γυμνασίου,, να καταδείξω πως υπάρχει εύλογη εξήγηση για καθετί που "πάει στραβά" σε μια εφαρμογή φυσικής διεργασίας, όπως η εγκατάσταση τζακιού.
Last edit: 3 Χρόνια 5 Μήνες πριν by dryianni.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
2 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 2 Χρόνια 2 Μήνες πριν #174893 από arxontisp
Τελικά μόνωσα εν μέρει το θάλαμο με scamol 2,5 cm και τοποθέτησα αερόθερμο καμινάδα μήκους 0,5 m με ανεμιστήρα στην είσοδο (μόνο τόσο χωρούσε). Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Επιτέλους είδα πρώτη φορά να ζεσταίνεται ο χώρος μου. Αν σκέφτεστε να κάνετε τέτοιου είδους βελτίωση στο τζάκι σας τολμήστε το. Πραγματικά αξίζει.
Συνημμένα:
Last edit: 2 Χρόνια 2 Μήνες πριν by arxontisp.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.072 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ