Κατασκευή αερόθερμης εστίας - Αγορά βεντιλατέρ

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #171247 από papagayor
Γειά σας. Κατασκευάζω μια αερόθερμη εστία με λαμαρινα 5mm, διπλου τοιχώματος 4cm σε βάση και πλάτη, και στην κορυφή της πλάτης τοποθετούνται 8 σωλήνες τούμπο Φ60/5mm για την εξαγωγή του θερμού αέρα. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν βρίσκω αξιόπιστες απαντήσεις από τους προμηθευτές βεντιλατέρ ώστε να επιλέξω το κατάλληλο που να αποδίδει τα ζητούμενα. Ο χώρος τοποθέτησης είναι το σαλόνι που είναι περίπου 160-180 κυβικά μέτρα. Άλλος μου λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να "βγάλω ζεστό αέρα ικανό να θερμάνει το χώρο", άλλος ότι "με καλύπτει ένα βεντιλατέρ 500m³/h". Και ρωτώ, μιας και δεν μπορώ να κάνω τους ανάλογους υπολογισμούς μόνος μου, γνωρίζει κανείς πόσα κυβικά και πόση πίεση (Pa) πρέπει να έχει το ή τα βεντιλατέρ; Με καλύπτουν δύο cross-flow ένα δεξιά και ένα αριστερά (βολεύουν λόγω διάστασης) στο εμπρός-κάτω μέρος της εστίας περίπου 250m³/h το καθένα; Μπορούν τα cross-flow (45-60 περίπου Pa έκαστο) να "σπρώξουν" μέσα από την διαδρομή βάση=μήκος 80cmΧ95 που καταλήγει σε 65cm στο πίσω μέρος, πλάτη=ύψος 50cmX65cm πλάτος, και μετά στους 8 σωλήνες των Φ60/5mm μήκους 55cm; Μπορούν ίσως 4 μικρά αξονικά διαστάσεων 12Χ12cm και ονομαστικής ροής 150m³/h έκαστο να δουλέψουν;
Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
Συγνώμη για το μακρσκελές κείμενο και ευχαριστώ εκ των προτέρων. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.
Φωτό κατασκευής

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #171248 από ΚΩΣΤΑΣ ΠΗΧΑΣ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #171254 από papagayor
Ηταν από τους πρώτους που απευθύνθηκα, αλλά όταν ζήτησα τα db από τα μοτέρ δεν γνώριζαν να μου απαντήσουν.
Τώρα αν άλλαξε κάτι από πέρισυ που ρώτησα δεν το ξέρω, αντε να ξανακανω μια απόπειρα, τι να πω.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #171260 από dimlyk
δεν ειναι ευκολοι οι υπολογισμοι ... οτι και να βαλεις ομως να ειναι ρυθμιζομενων στροφων...
και μια απορια που σου προσθετει αντιστασεις ...γιατι θες τουμποσωληνες και δεν κανεις και το ταβανι διπλο οπως η πλατη ?
μειωνεις την επιφανεια που περναει ο αερας στο μισο
με τους σωληνες περιοριζεις πολυ την ροη αυξανοντας την αντισταση κατι που ειδικα σε φυγοκεντρικους προσπαθουμε να αποφυγουμε ,,,δοκιμασε παντως και σε αλλους εμπορους που ασχολουνται με εξαερισμο κλπ ...γενικα δεν θες ανεμιστηρες υψηλης στατικης να "σκοτωνουν" η ροη πρεπει να ειναι στρωτη για να απαγει την θερμοτητα και ρυθμιζομενη για να μην σου παγωνει την εστια 500 μ3 υποθετω οτι αρκουν αλλα για σιγουρια θα πρεπει πρωτα να υπολογισεις την ισχυ της εστιας


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #171284 από papagayor
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και τις συμβουλές, και θα σας πω αμέσως τους λόγους.
Η όλη κατασκευή -και μη αγορά έτοιμης και οικονομικότερης ίσως εστίας- έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι έτοιμες εστίες έχουν μικρό "βάθος" θαλάμου καύσης, πράγμα που με περιορίζει στο μέγεθος των καυσόξυλων (η λογική των κατασκευαστών είναι η αγορά κομμένων μικρών τεμαχίων καυσόξυλων εμπορίου). Θέλω να έχω την δυνατότητα να ρίξω μέσα και κανένα ....κούτσουρο.
Επίσης η υφιστάμενη εστία της θερμοζέλ με μέγεθος 100cm πλάτος και βάθος 60cm που φθάνουν μαζί με την πέτρινη χτιστή επένδυση τα 80cm, σημαίνει ότι θα έπρεπε να μείνει πολύς χώρος στο πίσω μέρος ανεκμετάλλευτος και κενός.
Ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι ότι το τζάκι το χρησιμοποιώ και για ψήσιμο, οπότε με μια κλειστή σάντουιτς κατασκευή και στο επάνω μέρος, και επομένως με μια -αναγκαστικά για λόγους προσαρμογής- μικρή οπή καπνοδόχου στο κέντρο της οροφής, αμφιβάλλω αν θα υπήρχε ερκετός ελκυσμός καπναερίων με ανοιχτή την πόρτα, αλλά και το μικρό βάθος της εστίας με περιορίζει στην τοποθέτηση σούβλας χωρίς τον κίνδυνο να καεί το φαγητό, αφού θα βρίσκεται αναγκαστικά σε μικρή απόσταση από τη φωτιά.
Ενώ τώρα έχω κατασκευάσει ένα "καπέλλο" σε σχήμα τραπεζίου σύμφωνα και με το σχήμα της οροφής της προκατ εστίας, με ρυθμιζόμενο κλαπέτο 45Χ25 για να υπάρχει αρκετός χώρος διαφυγής του καπνού, και να λειτουργεί και σαν "κόφτρα" για καλύτερη θέρμανση των σωλήνων περιμετρικά.
Επιπλέον κάνοντας μιά έρευνα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι σωλήνες θα μπορούσαν να ζεστάνουν γρηγορότερα τον αέρα, και παρατήρησα ότι πολλές εταιρείες κατασκευής εστιών χρησιμοποιούν παρόμοια μέθοδο. Οπότε το θεώρησα μονόδρομο.
Αυτά ως προς την κατασκευή.
Τώρα για το θέμα "ροής" του αέρα, φρόντισα -δεν ξέρω αν είδατε και τις φωτό- να κουρμπάρω τις γωνίες στην βάση και στην κορυφή της πλάτης, και τουλάχιστον στα σημεία αυτά, κατάφερα με κάποια έτοιμα vent calculators να πάρω μια άποψη της απώλειας πίεσης του αέρα. Το δύσκολο είναι στην κορυφή της πλάτης όπου ο αέρας "στριμώχνεται" από την σχετικά ελεύθερη ροή στους 8 σωλήνες, αν και η συνολική διαφορά της επιφάνειας -από την πλάτη 65Χ4=260cm2 σε 8Χ19.625=157cm2- δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Δεν βρίσκω πάντως κάποιο δωρεάν λογισμικό να πραγματοποιήσω τέτοιους πολύπλοκους υπολογισμούς, και αν έβρισκα δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω.
Δεν θέλω πράγματι όπως λέτε μεγάλη ταχύτητα ροής γιατί οπωσδήποτε δεν θα προλαβαίνει να ζεσταίνεται ο αέρας. Κι εδώ είναι το δύσκολο, να υπολογίσω και με τι ταχύτητα πρέπει να ρέει ο αέρας για να προλαβαίνει να ζεσταίνεται αρκετά. Κατέληξα ότι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 5-6m/sec........μάλλον.
Τώρα για τον υπολογισμό της ισχύος της εστίας........αυτό κι αν ξεφεύγει από τις δυνατότητές μου.
Έχω κοπιάσει πολύ πάντως και δεν μπορώ να το εγκαταλείψω, παρά τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Προσανατολίζομαι στην αγορά δύο σχετικά δυνατών cross flow, ώστε να μην υπάρχει ούτε θόρυβος ούτε μεγάλη ροή.
Θα είναι αρκετά δυνατά να εξάγουν θερμό αέρα; Χμμμ......εδώ .........κολλάω!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
3 Χρόνια 3 Μήνες πριν #171292 από papg
Σε παρόμοιας κατασκευής τζάκι απο φίλο Θεσσαλονικιό στο σπίτι μου έχω μοτέρ 80w σαλίγκαρο ντιμάρετε κανονικά χωρίς να ζεσταίνετε. www.ilfocolaregroup.it/shop/it/centrifug...ifugo-cf-100-35.html .Μεγάλη προσοχή στην τοποθέτηση να βάλεις οπωσδήποτε ηχοαπορροφητικό στο χώρο του μοτέρ για μείωση του θορύβου.Το κυριότερο να παρεμβάλεις ανάμεσα στο μοτέρ και την κατασκευή κάτι που δεν θα περνάνε οι κραδασμοί απ το μοτέρ στη όλη κατασκευή.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.075 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ