Pellet από πυρηνόξυλο: ευκαιρία ή κάτι άλλο;

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #129366 από stratis 1

KERBEROS έγραψε: Συνήθεις ερωτήσεις για την καμινάδα


Οι δέκα συνηθέστερες ερωτήσει σχετικά με την καμινάδα. Μπορεί η καμινάδα μου να πάρει φωτιά; γιατί; πως προστατεύομαι και τι πρέπει να κάνω αν πάρει φωτιά; τι είναι η υγροποίηση; πότε πρέπει να κάνω συντήρηση και πως ελέγχω τον συντηρητή; τι είναι το κρεόζωτο; γιατί μυρίζει η καμινάδα μου; γιατί καπνίζει το τζάκι μου;

Μπορεί η καμινάδα μου να πάρει φωτιά;
Ο μεγάλος νομπελίστας φυσικός Richard Feynman, είχε πει, ότι εκεί που οι άλλοι έβλεπαν φωτιά, αυτός έβλεπε την προσπάθεια του άνθρακα να απελευθερωθεί. Και ήταν πολύ σημαντικό που χρησιμοποίησε την λέξη «προσπάθεια» γιατί αυτό ακριβώς γίνεται. Ο άνθρακας δεν τα καταφέρνει πάντα.
Κατά την διάρκεια της καύσης, υπολείμματα καύσιμης ύλης παρασέρνονται από τα καυσαέρια και καθώς απομακρύνονται από την θερμή εστία προς λιγότερο θερμό περιβάλλον υγροποιούνται και επικάθονται στα τοιχώματα της καμινάδας περιμένοντας εκεί να τους δοθεί μια ακόμα ευκαιρία.

Στην περίπτωση του ξύλου δημιουργείται μια λιπαρή ουσία που την ονομάζουμε κρεόζωτο και η οποία είναι εξαιρετικά εύφλεκτη. Ειδικά όταν η καμινάδα είναι κατασκευασμένη από πορώδες υλικό (πχ τσιμέντο) το κρεόζωτο εισχωρεί στα τοιχώματα μετατρέποντας και το υλικό αυτό σε εύφλεκτο, για αυτό και η εσωτερική επένδυση της καμινάδας με μεταλλικό αγωγό αποτελεί απαραίτητη λύση για την ασφάλεια μας και είναι μάλιστα υποχρεωτική σε πολλές χώρες.

Η θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσει η ανάφλεξη του κρεόζωτου είναι τεράστιες και φτάνουν τους 1000 βαθμούς κελσίου, οπότε ο κίνδυνος καταστροφής του κτιρίου είναι μεγάλος.

Πώς μπορώ να προστατευτώ από ενδεχόμενο ανάφλεξης της καμινάδας;
Για να προστατευτείτε από το ενδεχόμενο φωτιάς στην καμινάδα θα πρέπει πρωτίστως να φροντίζετε για την περιοδική συντήρηση της, τουλάχιστον μια φορά ετησίως. Προσθέτως θα πρέπει να φροντίζετε για την ποιότητα της καύσιμης ύλης, και να προτιμάτε τις μικρές εστίες. Γενικά όσο λιγότερος ο καπνός τόσο καλύτερη η καύση. Επίσης ποτέ μην καίτε χαρτόνια και σκουπίδια, ειδικά πλαστικά. Το ψήσιμο επίσης αυξάνει την πιθανότητα ανάφλεξης της καμινάδας.

Τι κάνω αν η καμινάδα μου πάρει φωτιά;
Σε περίπτωση που γίνει ανάφλεξη στην καμινάδα βγάλτε αμέσως όλους από το σπίτι και καλέστε την πυροσβεστική. Αν έχετε προμηθευτεί κάποιον ειδικό πυροσβεστήρα τζακιού καλό είναι να τον χρησιμοποιήσετε και αν η εστία έχει θύρες (πχ πορτάκια σόμπας) καλό είναι να τα κλείσετε ώστε να μειώστε την είσοδο άκαυστου αέρα στον θάλαμο καύσης, αν δεν έχει κλείστε κάθε παράθυρο και πόρτα στο σπίτι. Επίσης αν έχετε λάστιχο ποτίσματος καλό είναι να καταβρέξετε την σκεπή κοντά στο καπέλο της καμινάδας ώστε να μειώσετε την πιθανότητα επέκτασης της φωτιάς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρέξετε το εσωτερικό της καμινάδας. Το κρεόζωτο είναι λιπαρό και το νερό θα φουντώσει την φωτιά.

Τι είναι η υγροποίηση;
Είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα που συμβαίνει στο καπάκι της χύτρας όταν μαγειρεύουμε, ή στον καθρέπτη του μπάνιου όταν λουζόμαστε με ζεστό νερό. Στην περίπτωση της καμινάδας αυτό που υγροποιείται δεν είναι βέβαια τόσο αθώο όσο το νερό, καθότι φυσικά δεν είναι το νερό αυτό που καίγεται.

Η υγροποίηση συμβαίνει επειδή το καυσαέριο δεν προλαβαίνει να βγει από την καμινάδα παραμένοντας αέριο. Το στοιχείο εκείνο που αναγκάζει το καυσαέριο να κινηθεί προς την έξοδο της καμινάδας είναι η διαφορά πίεσης λόγω διαφοράς θερμοκρασίας. Με άλλα λόγια όταν το καυσαέριο δεν έχει την απαραίτητη ταχύτητα κρυώνει και μετατρέπεται σε υγρό κολλώντας έτσι στα τοιχώματα της καμινάδας που είναι προφανώς πιο κρύα από το καυσαέριο.

Συνήθως η υγροποίηση πραγματοποιείται στις εξωτερικές καμινάδες που έρχονται σε επαφή με το πιο κρύο ή πιο δροσερό εξωτερικό περιβάλλον. Η πραγματική αιτία όμως είναι ο κακός σχεδιασμός του συστήματος απαγωγής που δεν καταφέρνει να μεγιστοποιήσει τον ελκυσμό, ήτοι την ταχύτητα κίνησης των καυσαερίων εντός του.

Είναι επίσης πολύ κοινή στις περιπτώσεις αλλαγής καύσιμης ύλης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, καθότι το φυσικό αέριο έχει χαμηλότερη θερμοκρασία καύσης άρα και χαμηλότερη πίεση. Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι η καμινάδα δεν είναι απλά ένας αγωγός αλλά αποτελεί ζωτικό στοιχείο του συστήματος θέρμανσης/καύσης. Η υγροποίηση των καυσαερίων είναι αποτέλεσμα κακού σχεδιασμού του συστήματος και σύμπτωμα μειωμένης απόδοσης αυτού.

Προσθέτως τα συμπυκνώματα (το υγροποιημένο καυσαέριο) απορροφώνται από τα δομικά στοιχεία συντελώντας στην δομική αποδυνάμωση τους όπως κάθε υγρό στοιχείο. Εκτός τούτου όμως είναι και εξαιρετικά τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν κάποια μοιραία διαρροή σε εσωτερικό τμήμα της καμινάδας με πρόσβαση σε ζώντα χώρο της κατοικίας.

Σε περίπτωση που βρείτε υγροποιήσεις στην καμινάδα σας μην διστάσετε να καλέσετε κάποιον ειδικό για να το ελέγξει. Μπορεί να αρκεί μια απλή ρύθμιση του συστήματος καύσης, αλλά σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν δεν προκληθεί κάποιος κίνδυνος για την υγεία η ζημιά διαρκώς θα επεκτείνεται και το κόστος επισκευής θα μεγαλώνει.

Πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση της καμινάδας
Η συντήρηση της καμινάδας συνδέεται με την εντατικότατα της χρήσης της. Σε γενικές γραμμές καλό είναι καμινάδες, τζάκια και αγωγοί εξαερισμού να ελέγχονται ως προς την ηχομόνωση και καθαρότητα τους, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και να συντηρούνται αν ανιχνευθεί κάποιο πρόβλημα. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε την εγκατάσταση είναι πολύ πιθανό κάποιο πουλί να έχει φτιάξει μια φωλιά ή να έχει δημιουργηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα. Το συνηθέστερο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η πιθανότητα ανάφλεξης, οπότε είναι καλό να ελέγχετε την επικαθίζηση κρεοζώτου στα τοιχώματα στο χώρο της εστίας και στην έξοδο της καμινάδας και να μετράτε το πάχος της. Αν αυτό είναι μεγαλύτερο από μισό εκατοστό τότε είναι αρκετό για να προκαλέσει ανάφλεξη.

Το τζάκι μου μυρίζει, ειδικά το καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνω;
Η μυρωδιά είναι αποτέλεσμα επικαθίσεων υπολειμμάτων καύσης στην καμινάδα. Ο λόγος που η μυρωδιά είναι πιο έντονη το καλοκαίρι είναι επειδή η υγρασία μέσα στην καμινάδα είναι μεγαλύτερη. Ένας καλός καθαρισμός βοηθάει αλλά συνήθως δεν αρκεί. Υπάρχουν αρωματικά ειδικά για τις καμινάδες που είναι αρκετά ικανοποιητικά, όπως επίσης αποδοτική μπορεί να είναι και η χρήση σόδας. Μια επίσης καλή λύση είναι η χρήση απορριμμάτων γάτας (όσο περίεργο και αν ακούγεται!). Το πρόβλημα στην ουσία είναι το ότι το σπίτι τραβάει αέρα από το τζάκι οπότε το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος αερισμού ή αν τοποθετηθεί ντάμπερ στην καμινάδα.

Όταν ανάβω το τζάκι του πάνω ορόφου, το τζάκι του κάτω ορόφου καπνίζει.
Αυτό είναι ένα σύνηθες πρόβλημα στις νέες κατασκευές. Η άνοδος της θερμότητας στον χώρο του τζακιού συντελεί στην δημιουργία υποπίεσης εντός του σπιτιού με αποτέλεσμα το κάτω τζάκι να λειτουργεί ως δίοδος νέου αέρα στο σπίτι τραβώντας έτσι και καπνό από το άλλο τζάκι ειδικά όταν χρησιμοποιούν την ίδια καμινάδα ή όταν οι καμινάδες βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη. Η καλύτερη λύση είναι να ανοιχθεί μια άλλη δίοδος εξωτερικού αέρα για να εξισορροπηθεί η πίεση, αποφεύγοντας έτσι όχι μόνο την καπνιά αλλά και την συσσώρευση μονοξειδίου στο χώρο. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί και ένα ντάμπερ.

Ο έλεγχος της καμινάδας είναι απαραίτητος και σε συσκευές θέρμανσης;
Εννοείται. Μπορεί το αέριο να είναι γενικά πιο καθαρό καύσιμο αλλά τίποτα δεν βεβαιώνει την πιθανότητα σκουπιδιών ή φωλιών ή άλλων εμποδίων στην καμινάδα.

Τι είναι το τρίτου επιπέδου κρεόζωτο;
Το κρεόζωτο είναι υποπροϊόν της καύσης του ξύλου, μια λιπαρή ουσία που υγροποιείται και επικάθεται στα τοιχώματα της καμινάδας. Το στάδιο τρία είναι όταν αυτό έχει πλέον κρυσταλοποιηθεί και δεν αφαιρείται με βούρτσα και συνήθη καθαριστικά. Το κρεόζωτο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο και πολύ επικίνδυνο καθότι μπορεί να τροφοδοτεί την ανάφλεξη για πολύ ώρα φτάνοντας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ο καθαρισμός του επιτυγχάνεται με χρήση χημικών και τοξικών καθαριστικών που θα πρέπει να ουδετεροποιηθούν μερικές ημέρες μετά την χρήση τους. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η συνδρομή εξειδικευμένου συνεργείου καθαρισμού.

Πως μπορώ να ελέγξω τον συντηρητή της καμινάδας μου;
Υπάρχουν πολλά στάδια καθαρισμού της καμινάδας ανάλογα με την κατάσταση της. Ένας τυπικός ελάχιστος καθαρισμός περιλαμβάνει οπτικό έλεγχο, καθαρισμό της καμινάδας και του χώρου καύσης με βούρτσα. Αν δεν είστε βέβαιος ότι ο συντηρητής έκανε σωστά την δουλεία του ζητήστε από κάποιον άλλο να κάνει έναν οπτικό έλεγχο και να σας ενημερώσει.

Kaminada.gr


Από ότι βλέπεις ΟΛΑ τα ξύλα δημιουργούν κρεόζωτο και οχι μόνο το πυρηνοξυλο.
Αρα αν δεν καθαρίζουμε την καμινάδα υπάρχει κίνδυνος πυρκαϊάς ,ανεξάρτητα απο το ποσο ακριβό είναι το πελλετ
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": egglezos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 1 Μήνας πριν #130286 από tasven
Σωστή η παράθεσή σου αλλα το ξαναλέω και επιμένω σε αυτό.
Επίσης εύχομαι να μην επιβεβαιωθώ απο κάποιον που την επαθε.
ΤΟ ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΛΑΔΙΟΥ ΠΟΛΥ ΜΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΕΛΛΕΤ.
Ετσι ο κυνδινος είναι μεγαλύτερος.
Επίσης καμμια σόμπα πέλετ δεν είναι κατασκευασμένη να καέι πηρυνόξυλο και λέγε μου ότι θελεις. Ενα μέϊλ σε καποιο Ιταλό κατασκευαστή-συναρμολογητά θα σου λύσει την απορία.
Νομίζω χρειάζεται μεγαλύτερος ξαυστήρας πολύ δυνατ¨΄οτερο βεντιλατέρ και γενικά άλλες ρυθμίσεις.
Επίσης ρωτάω όποιον δοκίμασε και εκαψε 1-2 μερες μόνο πυρηνόξυλο να μας πεί πόσο ευκολα καθαρισε το τζάμι.... ;)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν - 10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132665 από john88s

DOOM_NX έγραψε:

kosmidis80 έγραψε: Σε οτι αφορα το πρωτο σου ερωτημα, τοτε ειναι εντελλως παραπλανητικος ο τιτλος του θεματος και ενας μοντ πρεπει να το αλλαξει! Συσκευες που καινε πελλετ ξυλου σαν την δικια σου πχ, Δεν προκειται ποτε να καψουν αυτο το καυσιμο!!! Εδω πελλετ ξυλου και ζοριζεται - θελει μονο πιστοποιημενο :whistle: .


Άρα... Φτιάχνουμε πέλλετ πυρηνόξυλου και το πουλάμε ως υποκατάστατο του πέλλετ ξύλου, ενώ ξέρουμε ότι συσκευές που καίνε πέλλετ ξύλου δεν πρόκειται ποτέ να κάψουν σωστά; Και ύστερα σας πείραξε το «ευκαιρία ή απάτη» που έγραψα στον τίτλο...

Να χαίρεστε την «καλή» τιμή ενός τέτοιου προϊόντος! My job is done here. Ραντεβού τον Απρίλη για τον απολογισμό.


Χμμμμ.....Τι κρίμα που δεν χρειάστηκε ο Απρίλης...Τόσες αγγελίες δεν έχω ξαναδεί. Φαντάσου τι έπαθαν αυτοί που δεν είναι στο energ, άρα δεν ενοχλούν με "κακές κριτικές"

Όταν τα λέγαμε ήμασταν ανήξεροι πιτσιρικάδες....Ξέρω, ξέρω "στο δικό μου καίει μια χαρά". Άλλοι κλαίνε...

18% υγρασία. 180 κιλά νερό. Θερμογόνος μισή από wood pellet και κάποιοι νομίζουν ότι έκανε 200ευρώ/τόνος. :P :P :P

Και η βενζίνη στο ΕΤΕΚΑ που έκανα 1.50 ενώ στα 1.70 ήταν 50/50 νερό....Δεν πειράζει, ας βγουν να με βρίσουν πάλι και έμενα και τον DOOMX ως ανήξερους πιτσιρικάδες που ότι λένε τα πανεπιστήμια μας και οι πανεπιστημιακές αναλύσεις είναι για πέταμα.

Ο μητσάρας το έκαψε στο λέβητα του και είχε μεγαλύτερη θερμόγονο από το πετρέλαιο. Μην τολμήσει να με εγκαλέσει κανείς. Τα έλεγα το καλοκαίρι, το χειμώνα δεν μίλησα ούτε κατηγόρησα...Ούτε ασχολήθηκα στην πρώτη αφορμή...Φιλάκια, και να ακούτε τους πιτσιρικάδες παππούδες ! ;)

Υ.Γ Ξέρω, εξυπηρετώ συμφέροντα, θα γίνουν μηνύσεις , διώξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το θέμα θα κλειδωθεί σε 2 μέρες. ΦιλάκιαΧ2
Last edit: 10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν by john88s.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132667 από stergiosbik

john88s έγραψε:

DOOM_NX έγραψε:

kosmidis80 έγραψε: Σε οτι αφορα το πρωτο σου ερωτημα, τοτε ειναι εντελλως παραπλανητικος ο τιτλος του θεματος και ενας μοντ πρεπει να το αλλαξει! Συσκευες που καινε πελλετ ξυλου σαν την δικια σου πχ, Δεν προκειται ποτε να καψουν αυτο το καυσιμο!!! Εδω πελλετ ξυλου και ζοριζεται - θελει μονο πιστοποιημενο :whistle: .


Άρα... Φτιάχνουμε πέλλετ πυρηνόξυλου και το πουλάμε ως υποκατάστατο του πέλλετ ξύλου, ενώ ξέρουμε ότι συσκευές που καίνε πέλλετ ξύλου δεν πρόκειται ποτέ να κάψουν σωστά; Και ύστερα σας πείραξε το «ευκαιρία ή απάτη» που έγραψα στον τίτλο...

Να χαίρεστε την «καλή» τιμή ενός τέτοιου προϊόντος! My job is done here. Ραντεβού τον Απρίλη για τον απολογισμό.


Χμμμμ.....Τι κρίμα που δεν χρειάστηκε ο Απρίλης...Τόσες αγγελίες δεν έχω ξαναδεί. Φαντάσου τι έπαθαν αυτοί που δεν είναι στο energ, άρα δεν ενοχλούν με "κακές κριτικές"

Όταν τα λέγαμε ήμασταν ανήξεροι πιτσιρικάδες....Ξέρω, ξέρω "στο δικό μου καίει μια χαρά". Άλλοι κλαίνε...

18% υγρασία. 180 κιλά νερό. Θερμογόνος μισή από wood pellet και κάποιοι νομίζουν ότι έκανε 200ευρώ/τόνος. :P :P :P

Και η βενζίνη στο ΕΤΕΚΑ που έκανα 1.50 ενώ στα 1.70 ήταν 50/50 νερό....Δεν πειράζει, ας βγουν να με βρίσουν πάλι και έμενα και τον DOOMX ως ανήξερους πιτσιρικάδες που ότι λένε τα πανεπιστήμια μας και οι πανεπιστημιακές αναλύσεις είναι για πέταμα.

Ο μητσάρας το έκαψε στο λέβητα του και είχε μεγαλύτερη θερμόγονο από το πετρέλαιο. Μην τολμήσει να με εγκαλέσει κανείς. Τα έλεγα το καλοκαίρι, το χειμώνα δεν μίλησα ούτε κατηγόρησα...Φιλάκια, και να ακούτε τους πιτσιρικάδες παππούδες ! ;)

Υ.Γ Ξέρω, εξυπηρετώ συμφέροντα, θα γίνουν μηνύσεις , διώξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και το θέμα θα κλειδωθεί σε 2 μέρες. ΦιλάκιαΧ2


Εσυ πρεπει να εισαι διχασμενη προσωπικοτητα!Η αλλιως.....ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ εσυ; :lol: :lol: :lol:

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132673 από john88s
Και την άλλη φορά που έγραψα κάτι για την πυκνότητα στο θέμα "πελλετ απο βουλγαρία σε τιμή εργοστασίου" με νομίσατε για ένα χρήστη που μπήκε και απάντησε μετά από μένα. Πριν 6 μήνες ήμουν φίλος του Γ. πριν 12 μήνες ήμουν τσιράκι της ΑλφαΓουντ. Ντάξει ρε παιδιά θα σας κάνω live streaming...Don't worry!!!!!Με τον DOOMX είχα τσακωθεί πρόπερσι για το Biotherm. Δες το. Γενικά τσακωνόμασταν συχνά...Φετός συμφωνούσαμε. Σόρρυ που δεν είμαι κολλημένος ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Να παίρνω πάντα του ενός το μέρος. Και με άλλους έχω τσακωθεί και με τους ίδιους έχουν υποκλιθεί μετά για τις απόψεις τους π.χ mastoras.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10 Χρόνια 2 Εβδομάδες πριν #132674 από stergiosbik
Ναι καλα.Εμενα ιδιως με επεισες..... :)

Δεν είναι ότι δεν είμαστε επαναστάτες. Απλά είμαστε άτυχοι που δεν είναι όπλο ο καναπές!!!


Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.089 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ