Ιδιοκατασκευή αερόθερμου τζακιού

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #81604 από AndreasX
Απαντήθηκε από AndreasX στο θέμα Ιδιοκατασκευή αερόθερμου τζακιού















Καλημέρα. Ελπίζω να φαίνονται οι φωτο.
Στο σχέδιο που έβαλα φαίνεται η μικρή λαμαρίνα που είναι μέσα στην τρύπα της εστίας. Αφού άνοιξα μια τρύπα Φ100 κόλλησα στο κέντρο της με 4 λαμάκια ένα χοντρό παξιμάδι. Ακριβώς από πάνω, στη βάση της κατασκευής άνοιξα τρύπα να περνάει μακριά βίδα. Σύνδεσα λοιπόν στο λαιμό της μικρής λαμαρίνας το σπιράλ και την άφησα να κάτσει μέσα στην τρύπα της εστίας. Αυτή η τρύπα έχει πατούρα γύρω γύρω οπότε δεν αφήνει τη λαμαρίνα να πέσει μέσα. Μετά έβαλα την κατασκευή μέσα στην εστία και πέρασα μια μακριά βίδα στην οποία έβαλα γράσσο θερμοκρασίας, έσφιξα, οπότε η μικρή λαμαρίνα σηκώθηκε και σφράγισε με το υαλοκόρδονο. Μερικές λεπτομέρειες:
Επειδή ο αέρας ακολουθεί πάντα την ευκολότερη διαδρομή, για να μπορέσει να κυκλοφορήσει σε όλη την κατασκευή, αλλά και για να βγεί από όλες τις σωλήνες ομοιόμορφα, πριν κολλήσω το πάνω μέρος της κατασκευής, κόλλησα εσωτερικά κάποια λαμάκια που φαίνονται στο παρακάτω σχέδιο.



Στο επόμενο θα σας πω τα μειονεκτήμα

τα του τρόπου που το έφτιαξα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #81682 από AndreasX
Απαντήθηκε από AndreasX στο θέμα Ιδιοκατασκευή αερόθερμου τζακιού
Συνεχίζω (σας τό ´πρηξα το συκώτι).
Το μοτέρ όπως βλέπετε είναι από υπολογιστή 10χ10 εκ. Είναι αθόρυβο και έχει καλή παροχή, καμμία σχέση όμως με τα μοτέρ που συζητάτε πιο πάνω. Μεγάλο μοτέρ σημαίνει μεγάλη ταχύτητα αέρα, άρα δεν θα προλαβαίνει να ζεσταίνεται. Μεγαλύτερο μοτέρ μπορείς να βάλεις, αλλά πάντα σε συνδιασμό με dimmer ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη.
Στην πράξη τώρα, η κατασκευή δοκιμάστηκε με εξωτερική θερμοκρασία 17 β. Ζέστανε καλά το σαλόνι και εγώ ενθουσιάστηκα. Όταν όμως η θερμ. έπεσε στους 4 β, τα βρήκε σκούρα. Ηθικό δίδαγμα: ποτέ αέρα απ´έξω σε τέτοιες κατασκευές. Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν ο γείτονας ανάβει το τζάκι του που βρωμάει, έρχεται η βρώμα στο σαλόνι μου.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι επειδή ο αέρας κρυώνει τις λαμαρίνες της κατασκευής, αυτές δεν πυρώνουν που λέμε και τα ξύλα δεν αρπάζουν εύκολα, ειδικά άμα είναι υγρά. Πρέπει λοιπόν να έχεις πάντα δυνατή φωτιά που σημαίνει μεγάλη κατανάλωση σε ξύλα. Εγώ το κατάλαβα όταν είδα ότι με ανοιχτό μοτέρ δεν μπορούσα να ψήσω όπως πριν και από το ότι η πλάτη και οι σωλήνες πιάνουν μαυρίλα που στο μαντέμι δεν γινόταν.
Α, το πάχος της κατασκευής είναι 3 εκ και όχι 5 που έγραψα στην αρχή.
Μετά από λίγο καιρό αγόρασα μία πελλετόσομπα 10 kw και το τζάκι έχει πάρει υποχρεωτική άδεια έως το καλοκαίρι, τουλάχιστον στο θέμα της θέρμανσης. Περιμένω ερωτήσεις.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #81685 από dimlyk
Απαντήθηκε από dimlyk στο θέμα Ιδιοκατασκευή αερόθερμου τζακιού
τα συγχαρητηρια μου για την αναλτικη παρουσαιση
κι εναν ασσο+ για την ειλικρινεια :)


Η δυστυχία αυτού του κόσμου είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση
Αγάπα τους εχθρούς σου - αυτό θα τους τρελάνει

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #81695 από stelios_STI
η δικη μου κατασκευη ειναι με 4 σωληνες φ42 3αρες, και τις κουρμπες τις εκανα σε εξατμισα (ολοι τους εχουν κουρμπαδορο).
το μοτερ ειναι κυλινδρικο 30εκατοστων 21W αθορυβο και εβαλα θερμοστατη απλο τον οποιο κατηργησα υστερα και το εκανα με κουμπι on-off.





εγινε καλο και βαρυ (ετσι το ηθελα) για να ειναι σιγουρο και γιατι τα 2χιλιοστα τα φοβαμαι να πω την αληθεια.
ειναι μια καλη και φθηνη λυση αλλα προυποθεση να καιει το τζακι συνεχεια. προς το παρων το εχω βγαλμενο γιατι η καμιναδα μου τραβαει τη ζεστη απο το πελλετ και ετσι το τζακι το εχω κλεισει....

Η γνώση έχει αξία όταν τη μοιράζεσαι!
Συνημμένα:

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #81731 από Gdevil
Απαντήθηκε από Gdevil στο θέμα Ιδιοκατασκευή αερόθερμου τζακιού
Μία απορία.
Εχετε δεί ενεργειακή εστία χωρίς πόρτα? Προφανώς όχι.
Ε? αερόθερμο (δηλαδή προσπαθεια για πιο καλή ανάκτηση θερμότητας από μία εστία) χωρίς πόρτα γιατί κάνετε?


@AndreasX
Αν βάλεις πόρτα, άλλο μοτέρ, 3 μπούκες παραπανω, τουλάχιστον μία ελεγχόμενη εισαγωγη για αέρα καύσης, κλείσεις εκείνο τον αέρα στη φουσκα που λές ότι είναι άχρηστος, πλάκες βερμικουλίτη ή πυρότουβλα, μία σχάρα κάτω να αερίζονται τα ξύλα, κόφτρα, και τέλος δείς τον τρόπο ανάματος φωτιάς "upside down fire" τότε θα ζεσταθείς με ξύλο. Τώρα δεν γίνεται.
Και άμα θες να ψήνεις ανοίγεις την πόρτα και ψήνεις. (αν και δεν συνίσταται σε κλειστά τζάκια)
Μπορεί να ακούγονται πολλά αλλά δεν είναι.
Ισως να σου ακούγεται "κάπως" αλλά ξανασκέψου τι ρώτησα στην αρχή. Εχεις δεί εστία ενεργειακή χωρίς πόρτα?

Τι αποτέλεσμα θα έχεις?
Μαυρίλες δε θα έχεις (με 400άρι βεντιλατέρ), θερμοκρασίες θα πιάνεις στην έξοδο έως και 140 έως ή και 180 ανάλογα τον αέρα καύσης, ξύλα (κομένα όμως, όχι κορμούς) που ακόμα έχουν πρασιναδα στον φλοιό τους 15 κιλά στο 4ωρα με 5ωρο πάλι ανάλογα με τον αέρα καύσης, χωρίς γάντια ξύλο δε θα μπορείς να βάλεις στην φωτιά γιατί δεν πλησιάζεται από την ζέστα και αν βάλεις και εναλάκτης καμινάδας κάτι θα παίρνεις και από εκεί. Όσο για τις εξωτερικές θερμοκρασίες όλα όσα σου λέω ισχύουν με τις θερμοκρασίες του φετεινού χειμώνα


Ειδικός δεν είμαι. Οτι γράφω είναι προσωπικές σκέψεις. Όποιος τις διαβάζει ας τις κρίνει πριν τις αποδεχτεί ή πριν τις απορρίψει.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11 Χρόνια 3 Μήνες πριν #82115 από AndreasX
Απαντήθηκε από AndreasX στο θέμα Ιδιοκατασκευή αερόθερμου τζακιού
Αγαπητέ Gdevil φυσικά και έχω δει ενεργειακή εστία. Ήδη μία περιμένει στην αποθήκη μου. Εγώ δεν είπα ότι έκανα το τζάκι ενεργειακό. Απλά προσπάθησα να σώσω λίγη από την ενέργεια που πετάω τόσα χρόνια χωρίς να καταστρέψω κάτι που χρυσοπλήρωσα κάποτε. Αν έχεις να προτείνεις κάτι που αποδειγμένα δουλεύει, δίνοντας στοιχεία και φωτο, είμαι όλο μάτια και αυτιά. Το να βάλω πόρτα το έχω σκεφτεί και είναι εύκολο. Φτιάχνω ένα πλαίσιο και το στηρίζω πάνω και κάτω στην κατασκευή, χωρίς να τρυπήσω μάρμαρο. Στο επάνω μέρος που είναι οι σωλήνες ανοίγω τρύπα στο πλαίσιο για να βγαίνει ο αέρας και κάτω κάνω τρύπες ρυθμιζόμενες για τον αέρα καύσης. Στο πλαίσιο στηρίζεις πόρτα μονή ή διπλή. Επίσης για κόφτρα έχω σκεφτεί να βάλω λαμαρίνα πάνω από τις σωλήνες μέχρι ένα σημείο. Τις πλάκες που λες πού πρέπει να τις βάλω; Και η ανάποδη φωτιά τι είναι; Το βασικό πρόβλημα που έχω είναι πώς να πάρω τον εσωτερικό αέρα. Πρέπει να σπάσω το σκούρο μαρμαράκι που είναι κάτω από την ποδιά του τζακιού και φοβάμαι μην τα διαλύσω όλα. Κάποιος έμπειρος στα μάρμαρα θα μπορούσε να βοηθήσει. Εκεί θέλω να φέρω και τον εξωτερικό αέρα για την καύση.
Η φούσκα είναι το μόνο σίγουρο ότι θα σπάσω. Είναι όμως χτιστή και με περιμένει ταλαιπωρία. Το καλοκαίρι αν είμαστε καλά με τη βοήθεια του Θεού.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.080 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ