Παραγωγή pellet... φτιάξ' το μόνος σου!
- stergiosbik
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
- Δημοσιεύσεις: 3304
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 576
Παρε ενα ξυλο απο πευκο η ελατο κ ενα ξυλο απο οξυα ,βαλτα φωτια κ δες τι θα γινει.
Αν τα πελλετ ειναι απο αντιστοιχο ξυλο θα συμβει το ιδιο.
Αλλωστε δεν ειναι κ τυχαιο που αν παρει φωτια δασος με κωνοφορα σβηνει πολυ δυσκολα.
Ειναι βεβαια κ τα ατιμα τα κουκουναρια στη μεση.
Βεβαια αυτο με τη θερμογονο δεν το εχω καταλαβει ουτε εγω.
Το πευκο αν το βαλεις φωτια τρελαινεται,βγαζει μια φλογα τεραστια σε σχεση με τα σκληρα ξυλα.
Πως γινεται να εχει μικροτερη θερμογονο δε το καταλαβαινω.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κυριακίδης 2
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
- Δημοσιεύσεις: 118
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
Να παρέμβω και στα δικά μου πιστεύω..stergiosbik έγραψε: Βεβαια αυτο με τη θερμογονο δεν το εχω καταλαβει ουτε εγω.
Το πευκο αν το βαλεις φωτια τρελαινεται,βγαζει μια φλογα τεραστια σε σχεση με τα σκληρα ξυλα.
Πως γινεται να εχει μικροτερη θερμογονο δε το καταλαβαινω.
1) έστω και υποθέσουμε πάρουμε ξύλο πεύκου π.χ 1κιλό και το κάνεις πριονίδι .. το πριονίδι θα βγάλει πιο γρήγορα φλόγα αλλά αυτή θα διαρκέσει πολύ λιγότερο από το 1κιλό ξύλο πεύκου όταν καεί όπως έχει (στην φυσική του μορφή συμπιεσμένο).
2) Αν υποθέσουμε συγκρίνουμε 1 κιλό πεύκο με 1 κιλό έβενο ... το ξύλο του πεύκου όταν θα σβήσει εντελώς .. το ξύλο του έβενου θα καίει μέχρι πρωίας (που λέει ο λόγος) .. και κατά δεύτερον βγαίνει συμπέρασμα ότι όσο πιο πυκνό/συμπιεσμένο είναι το ξύλο προς καύση τόσο καλύτερα.
3) Δεδομένου ότι μιλάμε για "σόμπες" / "λέβητες" .. και ως γνωστό η μισή σχεδόν θέρμανση (όπως και στα τζάκια) "ξεφεύγει" από τα μπουριά/καμινάδες.
Δεν θα ήταν πιο λογικό ένα ξύλο που καίγεται σε τέτοιες σόμπες να καίγεται αργά και σε διάρκεια?
4) Αν στις σόμπες βάζαμε 1 κιλό πριονίδι αυτό θα καίγονταν αμέσως σε ελάχιστα λεπτά (γρήγορα όσο και καλύτερη απόδοση φλόγας και να έχει ) ... αλλά άλλο τόσο θα έχανε από την έξοδο της σε απώλειες προς τα μπουριά / καμινάδα. Ενώ στο συμπιεσμένο ξύλο .. θα έκαιγε πολύ περισσότερο χρόνο αλλά σταθερά , με μικρότερες απώλειες.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stergiosbik
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
- Δημοσιεύσεις: 3304
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 576
Ελα ομως που αν βαλεις ενα σακι π.χ. Alfa(κωνοφορο) κ ενα σακι Golden(οξυα)καιγονται στον ιδιο χρονο.
Αρα αφου δεν υπαρχει διαφορα στον χρονο καυσης δεν ισχυει αυτο που εγραψες.
Το κωνοφορο στον ιδιο χρονο θα βγαλει περισσοτερη φλογα-ζεστη.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Κυριακίδης 2
- Αποσυνδεμένος
- Premium Member
- Δημοσιεύσεις: 118
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 13
stergiosbik έγραψε: Συμφωνοι μεχρι εδω.
Ελα ομως που αν βαλεις ενα σακι π.χ. Alfa(κωνοφορο) κ ενα σακι Golden(οξυα)καιγονται στον ιδιο χρονο.
Αρα αφου δεν υπαρχει διαφορα στον χρονο καυσης δεν ισχυει αυτο που εγραψες.
Το κωνοφορο στον ιδιο χρονο θα βγαλει περισσοτερη φλογα-ζεστη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πυκνότητας της ελάτης είναι περίπου 400 kg/m3, του πεύκου 500-550 kg/m3, της οξιάς 700-750 kg/m3, και της δρυός 750-800 kg/m3. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας, με τη μορφή θερμότητας κατά την καύση των ξύλων, θα χρειαστούμε διπλάσια σε όγκο ποσότητα ελάτης απ’ ότι δρυός. Γενικά καλό είναι να χρησιμοποιούμε ξύλα με πυκνότητα πάνω από 550 kg/m3, χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση της ελάτης, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη σε μια περιοχή (κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Περτούλι, όπου υπάρχει δάσος ελάτης).
Γενικώς τα κωνοφόρα (κυρίως τα πεύκα) περιέχουν ρητίνες, ιδιαίτερα στο φλοιό τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται πολύς καπνός κατά την καύση τους, ενώ οξιά και δρυς χαρακτηρίζονται από καθαρότερη καύση.
Πιο εύκολα καίγονται τα ξύλα με μεγάλους πόρους (που επιτρέπουν την είσοδο του οξυγόνου) και αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με το είδος του δέντρου και όχι με την προέλευσή του.
Συνοπτικά
Δρυς: δίνει ωραία φλόγα, έχει μεγάλη πυκνότητα και μεγάλη διάρκεια καύσης
Οξιά: σκληρό ξύλο με αρκετά μεγάλη πυκνότητα, κατάλληλο για καύση, καίγεται πιο γρήγορα από τη δρυ
Πεύκο: μαλακό, αρπάζει εύκολα, δίνει γρήγορα μεγάλη φλόγα, καίγεται όμως γρήγορα και αφήνει πολλά κατάλοιπα στην καπνοδόχο
Έλατο: αρπάζει εύκολα, δίνει μεγάλη φλόγα και καίγεται σχετικά γρήγορα (προτιμούμε λευκή και αποφεύγουμε την ερυθρή ελάτη γιατί μπορεί να έχουμε «σκασίματα» κατά την καύση)
Πουρνάρι: σκληρό ξύλο, ιδιαίτερα κατάλληλο για καύση, αλλά δυσεύρετο
Ελιά: δίνει μικρότερη φλόγα, αλλά έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stratis 1
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
πινακας 2.7.1
Οι διαφορες στην καυση ειναι θεμα σταχτης και αλλων παραγόντων
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- stergiosbik
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
- Δημοσιεύσεις: 3304
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 576
Κυριακίδης 2 έγραψε:
stergiosbik έγραψε: Συμφωνοι μεχρι εδω.
Ελα ομως που αν βαλεις ενα σακι π.χ. Alfa(κωνοφορο) κ ενα σακι Golden(οξυα)καιγονται στον ιδιο χρονο.
Αρα αφου δεν υπαρχει διαφορα στον χρονο καυσης δεν ισχυει αυτο που εγραψες.
Το κωνοφορο στον ιδιο χρονο θα βγαλει περισσοτερη φλογα-ζεστη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πυκνότητας της ελάτης είναι περίπου 400 kg/m3, του πεύκου 500-550 kg/m3, της οξιάς 700-750 kg/m3, και της δρυός 750-800 kg/m3. Αυτό σημαίνει ότι για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ενέργειας, με τη μορφή θερμότητας κατά την καύση των ξύλων, θα χρειαστούμε διπλάσια σε όγκο ποσότητα ελάτης απ’ ότι δρυός. Γενικά καλό είναι να χρησιμοποιούμε ξύλα με πυκνότητα πάνω από 550 kg/m3, χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση της ελάτης, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη σε μια περιοχή (κάτι τέτοιο συμβαίνει στο Περτούλι, όπου υπάρχει δάσος ελάτης).
Γενικώς τα κωνοφόρα (κυρίως τα πεύκα) περιέχουν ρητίνες, ιδιαίτερα στο φλοιό τους και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγεται πολύς καπνός κατά την καύση τους, ενώ οξιά και δρυς χαρακτηρίζονται από καθαρότερη καύση.
Πιο εύκολα καίγονται τα ξύλα με μεγάλους πόρους (που επιτρέπουν την είσοδο του οξυγόνου) και αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με το είδος του δέντρου και όχι με την προέλευσή του.
Συνοπτικά
Δρυς: δίνει ωραία φλόγα, έχει μεγάλη πυκνότητα και μεγάλη διάρκεια καύσης
Οξιά: σκληρό ξύλο με αρκετά μεγάλη πυκνότητα, κατάλληλο για καύση, καίγεται πιο γρήγορα από τη δρυ
Πεύκο: μαλακό, αρπάζει εύκολα, δίνει γρήγορα μεγάλη φλόγα, καίγεται όμως γρήγορα και αφήνει πολλά κατάλοιπα στην καπνοδόχο
Έλατο: αρπάζει εύκολα, δίνει μεγάλη φλόγα και καίγεται σχετικά γρήγορα (προτιμούμε λευκή και αποφεύγουμε την ερυθρή ελάτη γιατί μπορεί να έχουμε «σκασίματα» κατά την καύση)
Πουρνάρι: σκληρό ξύλο, ιδιαίτερα κατάλληλο για καύση, αλλά δυσεύρετο
Ελιά: δίνει μικρότερη φλόγα, αλλά έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια
Δηλ. για να το πω απλα,για να παρω την ιδια ζεστη με 1 σακι Golden θα πρεπει να καψω 2 σακια Alfa.
Eμ, ελα ομως που στην πραξη δε συμβαινει αυτο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.